A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Ружинської селищної ради

Організація гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти

Дата: 20.09.2024 10:54
Кількість переглядів: 80

У Ружинській громаді 52% учнів закладів загальної середньої освіти мають змогу щодня харчуватися безкоштовно.

Четвертий рік поспіль у громаді діє місцева цільова програма по організації харчування дітей у закладах освіти Ружинської селищної ради. Відповідно до цієї програми, затвердженої на 2024/2025 навчальний рік, 889 учнів з 1725 отримують одноразове безкоштовне гаряче харчування.

Серед них – всі учні 1-4 класів та діти пільгових категорій, які є учнями 5-11 класів: діти сироти та діти позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах; діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; діти з числа внутрішньопереміщених осіб; діти, які мають статус дитини, яка постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; діти із числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», діти батьки, яких мають статус учасника бойових дій (АТО/ООС), призвані на строкову військову службу за призовом до мобілізації на особливий період.

Всі інші учні за бажанням батьків та дітей мають можливість придбати обід за власні кошти у шкільній їдальні.  

Організація харчування в закладах загальної середньої освіти здійснюється закладами самостійно на харчоблоці кожного закладу, за моделлю базової кухні.

Загалом вже четвертий рік учні ліцеїв та гімназій громади харчуються за новим меню, де значно менше солі, цукру, хліба, а більше фруктів, овочів, бобових. Зокрема в закладах загальної середньої освіти громади наявне меню «зимове», «весняне» та «осіннє», яке є адаптованим під дітей та їх смакові уподобання, при складані меню обов’язково враховуються всі вимоги до здорового харчування. Меню складається на 4 тижні із врахуванням сезонів, і повторюється воно лише через місяць. За основу шкільного меню беруться страви за Євгеном  Клопотенком.

Нагадаємо, необхідність зміни в харчуванні учнів прописані в Національній стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в новій українській школі, яку схвалив Президент України 25 травня 2020 року. А у березні 2021 р. Кабмін затвердив постанову «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку» в яку було внесено зміни.

Зі слів кухаря Немиринецького ліцею, Світлани ЮХИМЕЦЬ діти їхнього закладу полюбляють: сирну запіканку, макарони з соусом болоньєзе, макарони з сиром, курку під соусом чахохбілі, курячі нагінси.  А от салат із яйцями  та зеленим горошком, салат з кисломолочним сиром та перцем, суп овочевий, суп з квасолею, чорнослив дітям не смакує.  Проте вони необхідні і важливі для здоров’я. Це намагаються донести дітям і батькам. Продукти закуповуються закладом самостійно. М’ясо запікають, рибу подають під різним соусом, працюють і над складовими салатів.

Не зважаючи на всі труднощі, серед яких найбільше турбують повітряні тривоги, директори шкіл, медичні сестри, кухарі контролюють процес харчування дітей.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису  

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора